Välkommen till Järvaskolan

Är du missnöjd med din skola? 
Sök till Järvaskolan! 

Vi har ett fåtal lediga platser kvar på skolan. 

Klicka på den blåa knappen och skicka in din ansökan idag!

SENASTE NYHETER.
Den 3-5:e augusti arrangerar vi Järva Summer Tech - en gratis kurs inom teknik för högstadieelever boendes i Järvaområdet. 

Syftet med kursen är att ungdomar intresserade av teknik ska få inspiration och lära sig grunderna inom olika områden såsom programmering, 3D-teknologi och byggteknik.

Kursen ska inspirera ungdomarna till att bredda sina kunskaper och få en större chans till de eftertraktade jobben inom IT och teknik som kommer bli allt fler av i framtiden.  Därför är det naturligt med ett sommarläger som har fokus på teknik.

Vi på Järvaskolan vill göra det möjligt för ungdomarna att bli utvecklare, inte bara konsumenter av ny teknik.

Kursen vänder sig till ungdomar i årskurs 7–9 och arrangeras av Järvaskolan, Yennenga Progress och Womengineer. Kursen stöds också av Ingenjörer utan Gränser och FLIR som vill inspirera fler unga till ingenjörsyrket och fortsatta studier.

Kursen är helt gratis för alla ungdomar men det är begränsat antal platser.

Anmälan: skicka e-post till info@womengineer.org

Läs hela inlägget »
Tre av Järvaskolans elever medverkade på Konserthuset den 14 februari 2017 vid ett evenemang som Kungliga Musikaliska akademien arrangerade med temat ”Klingande akademi”. Eleverna berättade från scenen hur de ser på musik och framträdde sedan både med sång och beat-box. Mycket bra gjort av eleverna! Musiklärare Julia var med och stöttade.
Läs hela inlägget »

Under sportlovet kommer vi att erbjuda "lovskola" för Järvaskolans elever. Det innebär att det finns möjlighet att ta igen förlorad studietid, att göra prov man har missat och att få extra stöd av skolans ordinarie lärare i skolans kärnämnen.

Anmälan ska göras till ditt barns mentor senast onsdag den 22 februari. 

Man kan anmäla sig till 1 eller 2 dagar och schema ser du nedan.
Lunch serveras båda dagarna. Varmt välkomna!

Måndag 27 februari kl: 9-14
Matematik med Marcus
Svenska med Lena
Omprov med Mugdat och Helya

Tisdag 28 februari kl: 9-14
Matematik med Marcus
Svenska med Lena
Omprov med Mugdat och Helya

Läs hela inlägget »

Dagen innan julafton åkte skolans kurator och 10 elever till Västerås för att delta i Fredcupen. En fotbollsturnering som spelades för att samla in pengar till folk som har drabbats av kriget i Mellanöstern.

Det var många stora namn som arrangerade turneringen och ännu fler som var på plats för att stötta det. Bl.a Peshraw Azizi, Jilowan Hamad och Victor Lindelöv.

Teamet från skolan samlades utanför skolan 07:45. Turneringen startade 09:00 i Västerås och skolans första match var 10:20med två efterföljande matcher. Vårt lag spelade 2-2 i första matchen och förlorade andra matchen med 2-3. På grund av diverse omständigheter så ställdes tredje matchen in varpå laget åkte hem, nöjda och glada för sin insats.

Läs hela inlägget »

Igår hade Järvaskolan sin första julavslutning.

Vi inledde, i vanlig ordning, med frukost, nu med extra allt. Tre av våra talangfulla elever sjöng, rappade och läste en dikt -WOW- ingen lämnades oberörd! Rektor, Helya Riazat, höll ett tal som summerade våra dryga fyra månader som helt nystartad skola, vi har haft många svåra stunder, men vi har haft ännu fler stunder av gemenskap och kärlek. Hon poängterade att vägen till att nå sina drömmar är studierna!

Avslutningsvis delades tio utmärkelser ut till elever som nått mycket goda studieresultat, varit förebilder i kamratskap, två elever fick pris för att efter bara sex månader i Sverige utvecklat sitt svenska språk på ett imponerande sätt, en elev fick pris för modet att alltid våga vara sig själv och ett pris delades ut för att hen är bra på att ge förslag på kloka förbättringar i skolan på ett konstruktivt sätt.

Det blev en lyckad avslutning som präglades av omtanke om varandra och påminnelser om att vi är en familj. Den 9 januari kl 08:30 fortsätter personal och elever på Järvaskolan att envist och målmedvetet arbeta hårt för ökad studiero, mer kamratskap och att alla elever ska nå kunskapsmålen. Men först behöver vi alla välförtjänt återhämtning.

God Jul och Gott Nytt År

Läs hela inlägget »

Nu erbjuds läxhjälp måndag-torsdag på Järvaskolan, genom samarbete med Stiftelsen Läxhjälpen och finansiellt stöd av Sven Hagströmer!

Våra läxhjälpare kommer från stiftelsen Läxhjälpen och är noggrant utvalda, avlönade universitets- och högskolestudenter som har olika bakgrund, erfarenheter och kommer från olika studieinriktningar. Läxhjälparen fungerar som ett stöd för eleven vid läxläsning inom alla ämnen på skolschemat, med särskilt fokus på kärnämnena matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk.

Förmågan att skapa ett personligt möte med eleven är minst lika viktigt som ämneskunskaperna. Som ung vuxen blir läxhjälparen en positiv och viktig förebild, ett stöd och en representant för sin egen utbildning. Egna tips och erfarenheter gällande studieteknik och studievägledning är en stor del av arbetet. Genom att utgå från varje elevs behov, sätta upp individuella mål och stegvis arbeta mot dem kan eleverna börja ta ansvar för sitt eget lärande.

Målet för eleverna är gymnasiebehörighet och därmed möjlighet att själva styra sin framtid och nå sin fulla potential.

Läs hela inlägget »

Kiram Sundblad från Stockholms universitet gästade oss för att berätta om det svenska utbildningssystemet. Eleverna lyssnade med stort intresse på vilka ämnen man MÅSTE ha godkänt i för att kunna söka till gymnasiet.

Kiram berättade även hur poängen för olika betyg räknas och vilka olika gymnasieinriktningar som krävs beroende på vilken utbildning man vill söka till på universitetet. Stora frågor och inte helt självklara, men vi tror på att tidigt ge eleverna kunskap om högre studier och att ha höga förväntningar på att de ska ta dina studier på allvar. 

Allt för att de skall ha stor valfrihet att bli precis vad de vill!

Läs hela inlägget »

Ikväll hade vi Järvaskolans allra första stormöte för föräldrar. Det var med stor glädje och entusiasm som vi hade äran att träffa ett stort antal engagerade föräldrar till våra fantastiska elever. Vår rektor, ledning, pedagoger och övrig personal fick möjligheten att presentera sig närmare.

Föräldrarna tilldelas därefter allmän information om Schoolsoft, besök och aktiviteter som vi hittills har haft på skolan, samt våra handlingsplaner och åtgärder mot våld, kränkande behandling och ökad studiero presenterades. Därefter presenterades även skolans åtgärder för att tillförsäkra alla elevers möjlighet att uppnå de nationella. Däribland uppmärksammades bland annat läxhjälpsverksamheten, insatser för elever med särskilt stöd och vår strävan efter närmare samverkan med föräldrar.

Avslutningsvis träffades föräldrar och mentorer i elevernas respektive klassrum och förde närmare samtal om sina frågeställningar och önskemål kring ökad samverkan mellan skola och hem.

Läs hela inlägget »

Vi har nu byggt klart 6 st fullrustade kök med tillbehör och i veckan kunde vi stolt öppna upp dörrarna till Järvaskolans moderna hemkunskapssal.

Många av våra elever har dagdrömt om att kunna baka och laga mat i skolans hemkunskap, som fram tills i måndags varit under uppbyggnad. Det var under höstlovet som det stora arbetet avslutade, med hjälp av vår fantastiska vaktmästare Isa som ensam tog sig an uppdraget att färdigställa hemkunskapssalen.

Eleverna var mer än nöjda och det bakades för fullt under ledning av vår hemkunskapslärare Mugdat. Resultatet blev klassiska kokosbollar som både elev och personal kunde avnjuta.

Läs hela inlägget »

För ca. en månad sedan råkade Järvaskolan dessvärre ut för ett inbrott där tjuvarna kom åt alla våra nya datorer som stod redo och klara för att delas ut till eleverna. Trots den tragiska händelsen kunde vi snabbt få in nya datorer och avtal till våra elever tack vare det extremt snabba och hjärtliga stödet från Axel Johnsongruppen.

När Axel Johnsongruppen hörde om stölden ville de gärna hjälpa till och eftersom de i sin portfölj äger IT-leverantören Dustin kunde de i samarbete med deras ledning ta fram ett bra avtal för våra datorer.

Eleverna har i nu fått varsin Lenovodator som är kopplat till ett personligt Google Chrome konto. De har även fått ett fodral för att skydda datorn från yttre skador.
Datorerna är försäkrade via skolan och tanken är att de ska vara ett viktigt instrument, inte bara för research och projektarbeten, utan även för våra kurser inom programmering, bild, musik och matematik.
 

Läs hela inlägget »